Kokospalm

Namn: Kokospalm
Vetenskapligt namn: Cocos nucifera

kokospalm

Storlek: Kokospalmen blir 20-30 meter högt. Nedtill är stammen ca 60cm i diameter och har bladärr som man kan klättra på. I toppen har plantan upp till 20st blad som blir upp till 6m långa.

Läge: De trivs bäst i solen och behöver mycket ljus. Bör skyddas under våren och sommaren mot direkt solljus mitt på dagen. Extra belysning under vinter är något som Kokospalmen kan behöva då den är väldigt beroende av ljus. Under sommaren mår den bäst i en temperatur på 20-23°C och något lägre under vintern. Den ska dock inte vara i under 18°C. Låt inte din Kokospalm stå i kyla och drag då det verkligen kan skada plantan.

Blomning: Kokospalmens blommor är gulvita och kommer inte förrän plantan är minst 4-5 år. De kommer i hylsor som är upp till 1m långa, hylsorna öppnar sig sedan och visar blommorna.  När plantan är 8år och äldre kan vissa blommor få stenfrukter. De väger 2-3kg och det kan sitta 10-20st tillsamman på samma palm. Det är tyvärr inte säkert att Kokospalmen blommar alls i rumsmiljö.

Vattning: Sommartid från maj-september ska jorden alltid vara fuktig, inte genomblöt, och får inte torka ut. Under vintern måste det översta jordlagret hinna torka upp mellan vattningarna.  Vill bli duschad med ljummet vattnet mycket ofta.

Gödning: Behöver extra näring varannan vecka året runt.

Jord: Trivs bäst i salthaltig jord blandad med sand.

Förökning: Frösådd (nöten)

kokospalmer

Allmänt: Kokospalmen kommer ursprungligen från Sydamerika men finns nu jorden runt i tropiska eller subtropiska områden utmed havet eller vattensamlingar. Kosmas Indopleustes, en resande från Alexandria, var den som presenterade Kokospalmen för Europa redan på 500-talet.

När man planterar en Kokospalm låter man kokosnöten torka tills det kommer skott ut från den. Då planteras den. Efter ca 8-10år bär den nya Kokospalmen frukt själv. Vid 25 års ålder är den fullt utvecklad och är i sina bästa år vid 50-60års ålder och kan producera många kokosnötter tills den blir över 100år.