Lyckoklöver

Namn: Lyckoklöver
Vetenskapligt namn: Oxalis articulata

oxalis

Storlek: Skaften blir cirka 15-30 centimeter långa och det sitter upp till 10 stycken rosa eller vita blommor på varje.

Läge: Vill ha en ljus och solig plats, gärna utomhus, under sommarhalvåret. Under blomning är 18-20ºC en bra temperatur. Under vintern kan den förvaras mörkt och svalt, cirka 5-10°C.

Blomning: Blommar från vår till höst och har vita eller rosa trattformade blommor. Att de har rosa blommor är dock vanligast. Bladen är gröna och tredelade som klöver.

Vattning: Låt jorden bli ordentligt blöt när du vattnar, sedan torka något mellan vattningarna. Se till att plantan aldrig torkar ut helt under sommaren då det kan förstöra dess blomning.   Sluta vattna efter blomningen och låt den vara helt torr under viloperioden.

Gödning: Från vår till höst bör den vattnas med krukväxtnäring en gång i veckan. Under viloperioden behöver den ingen extra näring.

Jord: Plantera om de små jordstammarna i vanlig jord på våren. Placera 4-5 stycken i varje kruka och täck dem med ett lager jord, cirka 5cm tjockt. Ställ dem i fönstret och vattna. .

Förökning: Förökas lätt genom att man delar jordstammarna som planteras om i flera olika krukor under våren.

lila oxalis - Lyckoklöver

Allmänt: Lyckoklövern växte ursprungligen i de tropiska delarna av Sydamerika. Framförallt växte de i bergen.

Man odlade lyckoklövern redan på 1800-talet men då kallades den för syrling. Antagligen syftar det på smaken på bladen. Namnet Oxalis kommer av grekiskans oxys och det betyder sur eller skarp.

Lyckoklövern har tredelade, ljusgröna blad på långa skaft och ser ut ungefär som klöverns blad. Det sägs att en Lyckoklöver som är ”äkta” ska ha blad som har fyra delblad. Det beror på att namnet Lyckoklöver först användes på en art som har fyrdelade blad.

Eftersom Lyckoklövern har ganska små blommor och ett spretigt bladverk gör de sig mycket bra i enkla men vackra kärl.

Purpur Lyckoklöver