Paraplyaralia

Namn: Paraplyaralia
Vetenskapligt namn: Schefflera arboricola

Schefflera Paraplyaralia

Storlek: Paraplyaralian kan bli 3-4 m hög. 7-11st småblad är fingerlika och sitter på långa skaft. Småbladen som är som läder och har en elliptisk form blir ca 10cm långa. Blommorna blir mellan 0.5-1cm stora. Under de bästa förhållanden kan en Paraplyaralia växa upp till 25cm/år.

Läge: Vill stå i full sol eller halvskugga, bara den får ljus. Undvik att låta plantans blad ligga för nära fönsterrutan då det gör att bladen lätt bränns. Kan klara av att placeras en bit in rummet. Den ideala temperaturen för Paraplyaralian är mellan 15-21˚C under dagen och inte under 10˚C på natten.

Blomning: Blommar under sen vinter fram till tidig vår. Blomställningen liknar en kvast där blommorna sitter i små grupper längs med stjälken. Varje grupp har mellan 5-10st blommor som är ljust gulaktiga. Oftast blommar inte Paraplyaralian i kruka men fäller inte sina blad så den är vackert grön året om.

Vattning: Vill ha jorden lätt fuktig hela tiden utan att vara för blöt.  Låt inte jorden torka ut mellan vattningarna. Om bladen blir mörka och faller av är jorden för blöt och om de börjar skrynkla ihop sig är jorden för torr.
Gödning: Behöver extra näring ca en gång/månaden under sommaren.  Helst en svag dos utblandad i vattnen.

Jord: Trivs bäst i vanlig såjord som är utblandad med sand. Se till att det är god dränering.

Förökning: Frösådd, sticklingar på våren.

Paraplyaralia Schefflera

Allmänt: Paraplyaralian kommer ursprungligen från Taiwan. Det är en flerårig buske som odlas för sina vackra blad som kan vara brokiga och småflikiga.

Paraplyaralian är en epifyt. Det innebär att den växer på andra växter i det vilda men kan odlas direkt på marken. I södra Europa odlas den ofta längs gator som häckväxt men i Sverige odlas den vanligen som krukväxt.

Det är en växt som är grön året om. Om plantan blir för smal, lång och spretig får den inte tillräckligt med ljus och bör flyttas till en annan ljusare plats. På hösten när den slutat växa kan man även beskära växten ordentligt till den storlek man vill ha.

Alla delar av växten är giftig så undvik att äta den.