Pussmun

Namn: Pussmun
Vetenskapligt namn: Nematanthus radicans

pussmun blomma

Storlek: Blir ungefär 15-30 cm hög

Läge: Behöver stå på en ljus plats utan att utsättas för direkt solljus. Vill ha rumstemperatur eller svalare men bör inte stå i lägre temperatur än 10C°

Blomning: Pussmunnen är en växt som är grön året om. Den kan blomma flera gånger från våren till tidig höst och får då vackra orangea blommor

Vattning: Vattnas sparsamt. Kontrollera alltid att jorden är torr innan plantan vattnas då den inte mår bra av att stå i blöt jord. Bladen är torktåliga och tjocka och tycker om att bli duschad med jämna mellanrum.

Gödning: Vill ha svaga doser av gödning under perioden mars-september.

Jord: Jord för tropiska växter är att föredra men planteringsjord går också bra.

Förökning: Sticklingar, skott

pussmun

Allmänt: Pussmunnen kommer ursprungligen från Brasilien. De hör till familjen Gesneriaceae och är en krukväxt som är känd för sina blommor. Blommorna som kan vara röda och orangea som lyser upp mot de mörka, tjocka bladen med färger i rött eller orange. Finns olika typer att välja bland.

Ibland kan det vara svårt att få sin växt att blomma om flera gånger, men det går lättare om man har ett växthus som är igång även under vintern. Pussmunnen är mycket passande att ha på balkongen, på terrassen eller i uterummet, bara den får stå i lä. Den är även mycket lämplig att ha i en ampel.

Den trivs att stå ganska trångt i sin kruka så om du omplanterar den, se till att dess nya kruka inte är så mycket större än den krukan som den hade innan.

Växten angrips inte ofta av sjukdomar och skadedjur.

Pussmunnen kan orsaka hudirritationer eller allergiska reaktioner om man är lite överkänslig.
Om Pussmunnens jord är väldigt torr händer det att vattnet rinner rakt igenom krukan och går direkt till fatet. För att se till att växten får någorlunda fuktig jord kan man vattna lite direkt på fatet och låta det stå i ca 15min och det vattnet som är överflödigt och då finns kvar på fatet tas bort.