Doktor (Dr) Westerlunds blomma (Rosengeranium)

Namn: Doktor Westerlunds Hälsoblomma, Doktor Westerlunds  blomma, Dr Westerlunds, Rosengeranium
Vetenskapligt namn: Pelargonium Graveolens

Doktor Westerlunds  blomma

Storlek: Halvbuske. Kan bli drygt en meter hög.

Läge: Vill ha mycket ljus, men bör skyddas mot alltför direkt solljus. Vinterförvaras gärna torrt, svalt, frostfritt och luftigt.

Blomning: Kräver mycket sol. Blommar sällan inomhus. Blommor i grupper om 5-10 blommor som är ca 1.5 centimeter i diameter. Oftast rosa blommor, eventuellt med inslag av purpur.

Vattning: Törstig under sommaren, men klarar torka. Blomning underlättas av jämn bevattning. Lätt att övervattna, med förruttnelse som följd. Vattnas sparsamt under vintern.

Gödning: Har inget behov av annat än normal gödning.

Jord: Neutral till kalkrik jord.

Förökning: Förökas genom toppsticklingar som sätts i vatten. Så snart rötterna börjat växa, sätts sticklingarna i jord. Förökas enklast under försommaren.

Dr Westerlunds blomma (rosengeranium)

Allmänt: Dr Westerlunds blomma är av pelargonsläkte och har odlats i Sverige sedan 1790-talet. Dess namn fick den i slutet av 1800-talet efter Doktor Ernst Westerlund i Enköping. Han använde växten i sina behandlingar och rekommenderade sina patienter att alltid ha en blomma i sovrum och sjukrum, då den spred en frisk och välgörande doft vid beröring av dess blad. Den anses ha god effekt mot många medicinska åkommor, såsom illamående, dålig blodcirkulation, inflammationer, exem, acne och liknande. Den anses även ha en viss verkan i antidepressivt syfte. Westerlunds blomma kallas också ofta för Rosengeranium och är en ätbar ört där bladen kan användas i te och essentiella oljor, och där blommorna med fördel kan användas i bakning och matlagning. Rosengeranium är en viktig beståndsdel i oljor och buketter  med pot-pourridoft.

Den doftar tydligt av rosor, men kan även ha en antydan av citrusdoft. Det händer även att växten kallas för gubbfis, då man förr gned fingrarna mot dess blad och därmed kunde undkomma odörer genom att lukta på fingrarna. För att undvika att växten blir risig och vildväxt, bör den beskäras hårt, förslagsvis under våren och hösten.

Westerlunds blomma har sitt ursprung i Sydafrika.