Svärmors kudde

Namn: Svärmors kudde
Vetenskapligt namn: Echinocactus grusonii

svärmorskudde

Storlek: Växten blir oftast 70-90cm hög i kruka men kan bli upp till 1.3m hög och lika bred när de växer vilt. Dess yttre taggar är ca 3cm långa medans de inre kan bli upp till 5cm.

Läge: Trivs bäst i full sol med god luftväxling, men huvudsaken är att den får mycket ljus. På sommaren kan den stå ute på en halvskuggig plats. Får den inte tillräckligt med ljus kan plantans annars runda form växa och bli avlång. Vill ha rumstemperatur eller varmare. Plantan har ingen direkt övre gräns utan klarar av nästan hur hög värme som helst, utom under vintern då den gärna står i runt 15°C.

Blomning: Den blommar under sommaren och får då små vackra blommor. De är gula och växer fram på toppen av stammen. Plantan växer väldigt långsamt och börjar av den orsaken inte blomma förrän efter ca 50 år som tidigast.

Vattning: Jorden bör hållas lätt fuktig. Sommartid ska den vattnas regelbundet, ungefär ett par dl en gång i veckan. Från hösten fram till mars ska vattningen minska och ibland även sluta helt. I april kan man börja förbereda plantan igen genom att börja duscha den och sen börja vattna den som vanligt. När plantan vattnas bör vattenstrålen riktas nedåt på jorden. Se till att inte skada rötterna genom att låta den stå i blöt.

Gödning: Mellan maj – september kan de vattnas med kaktusnäring. En svag dos var tredje vecka eller 1gång/månad. Under vintern behövs ingen extra näring.

Jord: Vill ha sandblandad jord och mycket väldränerat

Förökning: Frösådd, Dela rhizomer, stamdelning

Allmänt: Svärmors kudde kommer ursprungligen från Mexico och Kalifornien, Arizona, New Mexico, Texas, Nevada och Utah där det är liknande varmt och torrt klimat.

Det är en växt som odlas för sin fina runda form och långa vackert gulgröna taggar. Växten är mycket uppskattat dels av den anledningen att den håller sin runda form utan att grena sig.

svärmorskudde