Det finns många växter som hjälper till att rensa bort oönskade ämnen ur luften, men vissa är lite bättre på det än andra, och inom den gruppen finns det flera som också passar väldigt bra som krukväxter i den miljö som råder i det genomsnittliga svenska hemmet.
Här är några av mina personliga favoriter:
Kantdracena (Dracena marginata) är en mycket tålig krukväxt som inte kräver mycket omvårdnad för att växa och frodas. Den tillhör familjen stickmyrtenväxter och kommer från ön Réunion i Indiska Oceanen. Det finns flera olika varianter att välja mellan i handeln. Den vanligaste är varianten Bicolor, där de huvudsakligen gröna bladen pryds av röda kanter.
När man hör namnet murgröna kanske man främst tänker på utomhusväxter som täcker pampiga tegelbyggnader, men murgrönan kan även trivas inomhus och kan utan problem hållas i rimligt format som krukväxt. Den gillar rikligt med ljus och förhållandevis hög luftfuktighet. Om murgrönan drabbas av insektsangrepp är det ofta för att den försvagats av att hållas i för torr luft eller har fått för lite ljus. Murgröna är särskilt berömd för sin förmåga att fånga upp och binda bensen ur luften.
Man behöver inte någon Edens Lustgård för att få ett paradisträd att trivas i hemmet. Den här krukväxten producerar tjocka blad med en frodig grön färg som piggar upp. De tjocka bladen använder den för att lagra vatten, en förmåga som är viktig i de periodvis torra delar av Sydafrika där den här växten hör hemma. Blir det ont om vatten använder paradisträdet från sitt lager, så det här är inte den första krukväxten i hemmet att stryka med om man glömmer att vattna.
Fredskallan är en klassiker när det gäller att rena inomhusluften och det är inte någon slump att den förekommer i så många offentliga miljöer och kontorsarbetsplatser. Fredskallan behöver minimalt med underhåll och producerar förutom grönskande blad även vackra vita blommor.
Guldpalmen är lätt att ta hand om och är inte särskilt krävande vad gäller ljusförhållanden. I Madagaskar, där den hör hemma, växer den helst nära vattendrag och träskmarker, vilket ger en hint om att den här växten inte gillar torka. Man bör endast köpa odlade guldpalmer, eftersom skördandet att vilda guldpalmer innebär en risk för artens överlevnad på Madagaskar.