Fyra tips för dig som vill ha grönare fingrar

grön tumme

Tycker du att det är svårt att få krukväxter att frodas i ditt hem? Händer det ofta att krukväxter som verkade vara i toppskick i butiken snart börjar sloka och se trista ut efter att du burit hem dem?

Här nedanför har vi samlat några tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig på traven och få dina krukväxter att må bättre.

1 Var ärlig mot dig själv

Lever du ett hektiskt liv där det inte finns många minuter till övers för att pyssla med krukväxter? Eller tycker du helt enkelt att underhållningsarbetet är ganska tråkigt och tenderar att putta det till platsen längs ned på att-göra listan? Var ärlig mot dig själv: om du inte har tid eller lust att pyssla med krukväxter, välj sådana som är välkäna för att vara robusta och klara sig med väldigt lite omvårdnad.

Istället för att spontanköpa krukväxter baserat på utseeendet, gå till en välsorterad blomsterbutik och be om råd för att välja ut sådan som kräver minimalt med omvårdnad.

ökenros

ökenrosor är vackra och kräver lite skötsel. Perfekt om du har lite tid.

2 Köp många av samma

Man kan förenkla sitt liv, och sin inredning, genom att köpa ett gäng robusta växter av exakt samma sort – då vet man att de vill vattnas lika ofta, ha samma luftfuktighet, och så vidare, och kan placeras på samma fönsterbräda eller sidobord eftersom de vill ha lika mycket solljus.

Att placera att gäng av samma sort tillsammans kan också ge ett lugnare intryck i hemmet, vilket för många är en extra bonus.

3 Bestäm plats i förväg

Det är lätt att bli förälskad i en krukväxt ute i handeln, men är ditt hem verkligen rätt plats för den? En bra tumregel är att aldrig köpa en krukväxt utan att på förhand veta exakt var den ska placeras i hemmet. Hur mycket sol vill den här växten ha och har du någon plats som kan uppfylla det, och där växten dessutom passar in?

Vanliga anledningar till att folk misslyckas med sina krukväxter:

  • De köper en krukväxt utan att veta vilka solförhållanden den vill ha.
  • De köper en krukväxt utan att veta var i hemmet de kan uppfylla dess behov.
  • De köper en krukväxt och klämmer in den där den passar heminredningen, utan att ta hänsyn till växtens behov av ljus, luftfuktighet, etc. En krukväxt är en levande varelse och bör inte behandlas som om en vore en klongvas eller marmorbricka.
Anthurium flamingobomma

Flamingoblomma (Anthurium) är en tålig växt som klarar sig bra även på en lite mörkare plats.

4 Växter som växer

Många krukväxter mår dåligt för att de hålls i för små krukor och/eller förhindras från att breda ut sig som de vill.

Innan du köper en krukväxt, ta reda på vad du kan förvänta dig vad gäller tillväxt. Är det här en växt som snabbt kommer att behöva planteras om till en större kruka och ta upp mer plats i rummet? Får den plats på fönsterbrädan även om ett år, eller kommer den att behöva mer utrymme? Kommer jag behöva ordna med stöd eller plats för den att klättra? Breder den ut sig vågrätt eller lodrätt, eller kanske både och? Kan jag beskära den, och i så fall hur?

Man bör tänka till och se till att man införskaffar krukväxter som passar bra in i hemmet inte bara idag utan även i framtiden.