Trendiga inneväxter för 2020

Nu när senhösten är här får trädgårdar och uteplatser vila och vi kan rikta mer uppmärksamhet på det gröna som lever inomhus och som inte kommer att vissna ned under frostnätterna. För många av oss är hösten en period då vi gärna ser över krukväxtbeståndet. Planterar om, byter jord, tar skott – och kanske införskaffar en och annan ny planta.

Om du är sugen på att introducera någon av de senaste tidens trendväxter till din samling kommer här ett axplock av det vi sett mycket av i krukväxtbloggar och inredningsbilder. I stort verkar det som att vi blivit lite trötta på de snabba svängningarna, och många av de växter som hyllades inför 2019 står sig starka även inför 2020.

Klättersparris

Klättersparris (Asparagus falcatus) är en sparrisväxt som växer vilt i östra Afrika och delar av Asien, inklusive Indien. Som krukväxt växer den snabbt till sig, blir till en tät buskliknande växt och gillar att klättra. Förutom att vara väldigt vacker som krukväxt är den också himla fin att sticka in som snittgrönt i blomsterbuketter.

Pinnlilja

Den strama med samtidigt dramatiska pinnliljan har blivit populär i minimalistiska inredningar, och kan producera cylindriska eller elliptiska blad som blir över en meter långa. Varje blad är bara två-tre centimeter tjockt vid basen och smalnar sedan av ännu mer mot toppen. Precis som klättersparrisen här ovan är pinnliljan faktiskt en sparrisväxt, men det två växterna ser extremt olika ut. Pinnliljan domineras av sina blad – den har inte några stjälkar ovan jord.

Pinnliljan kommer ursprungligen från Zambia och Angola och drivs i direkt soljus. Det är bättre att vattna på fatet än direkt i jorden.

Filodendron

Filodendron är inte bara vacker med sina stora flikiga blad, utan har också blivit populär för sin förmåga att ta upp och binda farliga föroreningar ur luften. Behöver få vatten ungefär en gång i veckan.

Philodendron

Pillerfikus

Pillerfikusen får tjocka gröna blad och gula frukter. Bladen tycker om att bli duschade. Placera gärna i ett ljust läge, men inte i direkt södersol.

Fönsterfikus

Det här är en riktig klassiker bland de svenska krukväxterna och var extremt populär under första halvan av 1900-talet. Sedan föll den lite i glömska eftersom blev utträngd av nya trender, men nu är vi många som på nytt fått upp ögonen för denna pärla. Precis som förnamnen från 1930-talet går igenom en renässans pryder fönsterfikusen nu sin plats på fönsterbrädan även hos de mest trendkänsliga av de svenska hemmen.

Fönsterfikusen växer vild i delar av södra Asien och får stora, läderartade blad. Det finns många olika sorter att välja mellan, inklusive flera som får brokiga blad.

Zebrarandig kalla (Vikingasköld)

Om du gillar den klassiska fredskallan men vill ha ett litet mer ovanligt alternativ i samma still, varför inte prova med denna zebrarandig kalla (Alocasia zebrina)?

Hartassbräken

Detta är en stensöteväxt som är mycket skuggtålig och får blågröna blad. I det vilda är den en epifyt, vilket innebär att den växer på andra växter. Den tar lätt skada av övervattning om jorden inte dränerar snabbt.

I stora delar av Centralamerika är dekokt på hartassbräken en del av den traditionella medicinen, bland annat för att lindra astma.